Rewa Today Desk : इस्लाम धर्म के आखरी पैगंबर हजरत मोहम्मद का जन्मदिन रीवा में बड़े ही उल्लास से मनाया गया इस दौरान अकीकत मांदो ने अल्लाह तबारक तआला के हबीब प्यारे महबूब हज़रत सैय्यदना हुज़ूरे-अकदस मोहम्मद सल्लल्लाहु अलैहि वसल्लम की पैदाइश मुबारक के मौके पर पूरे देश व दुनिया के साथ रीवा में भी जोशे खरोश के साथ मनाया. सुबह 9:00 बजे वक्फ अंजुमन इस्लामिया स्कूल घोघर में फातिहा खानी में हाफिज़ आरिफ, हाफिज़ नईम-उल्ला, हाफिज़ नौशाद, हाफिज़ राकिम हसनात, हाफिज़ संजू द्वारा फातिहा व सलाम के बाद जुलूश मासूम मिल्लत कमेटी द्वारा बनाए गए आकर्षक तोगरे के साथ रवाना हुआ ।
अंजुमन इस्लामियी में प्रमुख रूप से डॉ० मुजीब खान, लल्लन खान, अब्दुल शहीद मिस्त्री, एड० रफीक मनिहार, एड० अशफाक, संस्था अध्यक्ष एड० आफताब आलम, डॉ० नूरुल हसन, डॉ० तारिक, डाॅ० रफीक निज़ामी, एड० रियाजुद्दीन डब्बू, एड० जावेद अंसारी, एड० फिरोज, हाजी अहमद हुसैन, मोहम्मद नजीर, मोहम्मद हसीन सिद्दीकी, डॉ० ताहिर, मोहम्मद शाहिद, हाजी असगर मास्टर, लतीफ खान, अब्दुल मुतालिब एवं हर समाज वह हर वर्ग के लोग जुलूस में शामिल रहे। जगह-जगह पर जुलूस का इस्तकबाल किया समाज के सभी लोगों ने एक दूसरे को मुबारकबाद दी छोटी दरगाह के पास वसीम राजा मुस्ताक खान पूर्व पार्षद गुले अहमद लाल्लू उर्फ वसीम ने जुलूस का स्वागत किया।
जुलूस मे बच्चों का उत्साह देखते ही बनता था. मुस्लिम समाज में तीन ईद होती है मुस्लिम धर्म को मानने वाले तीन ईद मनाते हैं ईद उल अजहा, ईद उल फितर और ईद मिलादुन्नबी ईद मिलाद अन नबी और ईद उल फितर को लोग ईद और बकरीद के नाम से भी जानते हैं. तीसरी ईद होती है. मुस्लिम धर्म के आखिरी पैगंबर हजरत मोहम्मद मुस्तफा की पैदाइश के मौके पर मनाए जाने वाली खुशियां. जिसे आज पूरी दुनिया देश सहित रीवा में मनाया गया
Eid Miladunnabi was celebrated in a very happy atmosphere in Rewa.
The birthday of the last prophet of Islam, Hazrat Mohammad, was celebrated with great enthusiasm in Rewa. During this, Aqiqat Mando along with the whole country and the world, celebrated the birth anniversary of the beloved beloved Hazrat Syedna Huzoora-Aqdas Mohammad Sallallahu Alaihi Wasallam. Celebrated with great enthusiasm in Rewa also.
At 9:00 am, after Fatiha and Salaam by Hafiz Arif, Hafiz Naeem-Ulla, Hafiz Naushad, Hafiz Rakim Hasnat, Hafiz Sanju at Fatiha Khani in Waqf Anjuman Islamia School Ghoghar, the procession left with attractive Togra made by Masoom Millat Committee. . Prominent in Anjuman Islami are Dr. Mujeeb Khan, Lallan Khan, Abdul Shaheed Mistry, Ed. Rafiq Manihar, Ed. Ashfaq, President of the organization Ed. Aftab Alam, Dr. Noorul Hasan, Dr. Tariq, Dr. Rafiq Nizami, Ed. Riazuddin Dabboo, Ed. Javed Ansari, Ed. Firoz, Haji Ahmed Hussain, Mohammad Nazir, Mohammad Haseen Siddiqui, Dr. Tahir, Mohammad Shahid, Haji Asghar Master, Latif Khan, Abdul Mutalib and people from every section of the society participated in the procession.
All the people of the society welcomed the procession at various places. Near the Chhoti Dargah, Wasim Raja Mustaq Khan, former councilor Gule Ahmed Lallu alias Wasim welcomed the procession. The enthusiasm of the children in the procession was palpable. There are three Eids in the Muslim society. People who believe in the Muslim religion celebrate three Eids, Eid ul Azha, Eid ul Fitr and Eid Miladunnabi. People also know Eid Milad un Nabi and Eid ul Fitr by the names of Eid and Bakrid. It is the third Eid. Celebrations on the occasion of the birth of Hazrat Mohammad Mustafa, the last prophet of Muslim religion. Which was celebrated today in Rewa along with the whole world.
Leave a comment